Klimaet i Holland er mildt og fugtigt
Klima

Natur

Klima _ -

Holland har kølige somre og milde vintre

Klimaet i Holland er mildt og fugtigt. Der er ikke så store forskelle i temperaturen.

Holland ligger i den tempererede klimazone.
Landet ligger tæt på havet. Havet er med til at holde på varmen om vinteren og på kulden om sommeren. Derfor er somrene i Holland ret kølige, og vintrene er milde.
Man siger, at Holland har kystklima.

En anden grund til det milde klima i Holland er Golfstrømmen. Golfstrømmen løber fra Mellemamerika over Atlanterhavet og Nordsøen og ender ved den norske vestkyst.
Golfstrømmen bringer varme med sig. Varmen opvarmer luften over havet.
Golfstrømmen løber lige vest for Holland. Da Holland ligger i et område, hvor vinden ofte kommer fra vest, bliver den varme luft blæst ind over landet. Det er med til at holde klimaet mildt og ret lunt.

Holland er desuden et ret lille og meget fladt land. Derfor er der ikke så store forskelle i temperaturen som i et stort land med høje bjerge.

Klimaet i Holland er mildt og fugtigt

Klimaet i Holland er mildt og fugtigt

Golfstrømmen

ANIMATION: GOLFSTRØMMEN

Vind _

Holland ligger ret langt mod nord og tæt på Atlanterhavet. Det gør, at det ofte blæser i Holland. Vinden kommer oftest fra sydvest, men den kan sagtens komme fra andre retninger. I Holland er vinden hårdest på den kyst, som vender mod vest.

Vinden skifter ofte retningen, fordi Holland ligger i et område med mange lavtryk. Lavtryk opstår, når kold luft støder sammen med varm luft. Så bliver den varme luft skubbet op over den kolde luft, og det får lufttrykket til at falde. Når det sker, bliver der dannet en varmefront eller en koldfront.

Varmfronten bevæger sig langsomt og giver:

  • en grå himmel
  • en let regn, som ofte varer længe.

Koldfronten bevæger sig tit hurtigt og giver:

  • voldsom regn
  • kraftig blæst.

Der er flest koldfronter i Holland om efteråret og vinteren. På denne tid af året kan koldfronterne være så voldsomme, at de giver stormvejr.

Vinden kommer oftest fra sydvest

Vinden kommer oftest fra sydvest

Temperatur _

Det er mildt i Holland. Somrene er normalt kølige, og vintrene er milde. Om vinteren er gennemsnitstemperaturen i Holland 3,3 grader, mens den om sommeren er 16,6 grader.

Januar er normalt Hollands koldeste måned. Her ligger temperaturen i gennemsnit på 2,1 grader. De varmeste måneder er juli og august. Her ligger temperaturerne i gennemsnit på 17,4 og 17,2 grader.

Men det kan også blive varmt i Holland. Holland har ca. 22 sommerdage om året. Sommerdage er dage, hvor temperaturen er over 25 grader.
Nogle gange når temperaturen endda over 30 grader. De dage kalder man tropiske dage. I gennemsnit har Holland tre tropiske dage om året.

Og det kan sandelig også være koldt i Holland. Holland har ca. 58 frostdage om året. På frostdage falder temperaturen til under 0 grader en eller flere gange på et døgn. Hvis temperaturen er under 0 grader gennem hele døgnet, siger man, at der er døgnfrost. Holland har ca. otte dage med døgnfrost om året.

Den laveste temperatur, som nogensinde er målt i Holland, er -24,8 grader. Den højeste temperatur, som nogensinde er målt i Holland, er 36,8 grader.

Somrene er normalt kølige, og vintrene er milde

Somrene er normalt kølige, og vintrene er milde

Nedbør _

I Holland falder der i gennemsnit ca. 800 mm nedbør om året. Den meste nedbør er regn. Det regner hele året i Holland, men som regel regner det lidt mindre om foråret end om efteråret.

Normalt har Holland ca. 131 regnvejrsdage om året. En regnvejrsdag er en dag, hvor der falder mere end 1 mm nedbør.

Den tørreste måned er april. Her falder der i gennemsnit 45 mm nedbør. Den vådeste måned er november. Her falder der i gennemsnit 81 mm nedbør. I de fleste måneder falder der omkring 70 mm nedbør.

Normalt har Holland ca. 131 regnvejrsdage om året

Normalt har Holland ca. 131 regnvejrsdage om året

Sol _

I Holland skinner solen i gennemsnit i 1524 timer om året. Det er faktisk lidt mindre end i Danmark.

Solen skinner mest om sommeren og mindst om vinteren. Maj er den solrigeste måned. Her skinner solen i gennemsnit i 204 solskinstimer. December er den måned, hvor solen skinner mindst. Faktisk skinner solen i maj næsten fem gange så meget som i december. Solen skinner også meget i juni, juli og august. De tre måneder har i gennemsnit 187, 196 og 192 solskinstimer.

I Holland skinner solen i gennemsnit i 1524 timer om året

I Holland skinner solen i gennemsnit i 1524 timer om året

▴ Top