Søslag mellem England og Holland
Holland finder sin form

Historie

Holland finder sin form _ -

England overtager handlen, og Frankrig invaderer Nederlandene

Nederlandene bliver delt i to lande: Belgien og Holland.

I slutningen af 1600-tallet var de gode tider forbi. I de næste 100 år gik det ned ad bakke for Nederlandene. England fik magten over handlen på verdenshavene, og Nederlandene kom i krig med både England og Frankrig.

Franskmændene invaderede igen Nederlandene i 1794 og oprettede Den Bataviske Republik. Frankrig havde magten i Nederlandene, indtil Napoleon tabte ved Waterloo. Ved fredsforhandlingerne blev det bestemt, at de nordlige og de sydlige Nederlande skulle forenes til et land.
Men det var svært at holde sammen på landet. Sproget, religionen og kulturen var nemlig meget forskellige i de nordlige og i de sydlige Nederlande. I 1830 gjorde de sydlige Nederlande oprør. De endte med, at de sydlige Nederlande blev til Belgien, mens de nordlige Nederlande blev til Holland.

I 1848 var de revolution i Europa. Befolkningerne ville blandt andet have stemmeret og ytringsfrihed. Det påvirkede også Holland. Landet fik en ny forfatning. Forfatningen var det første trin på vejen mod demokrati i Holland.

Søslag mellem England og Holland

Søslag mellem England og Holland

Holland eller Nederlandene? _

Holland er egentlig en provins i Nederlandene. Alligevel kalder Danmark og mange andre lande Nederlandene for Holland. Det er fordi, alle de vigtige byer som Amsterdam, Rotterdam og Haag ligger i provinsen Holland.
Men hollænderne kalder selv deres land for Nederlandene.

▴ Top