Holland har to officielle sprog: hollandsk og frisisk
Sprog

Befolkning

Sprog _ -

I Holland taler man hollandsk

Holland har to officielle sprog: hollandsk og frisisk.

Hovedsproget i Holland er hollandsk. Hollandsk hedder også nederlandsk.

Hollandsk er et gammelt sprog, som tilhører den vestgermanske sprogstamme. Engelsk, frisisk, hollandsk, afrikaans og tysk hører også til den vestgermanske sprogstamme.

For en dansker lyder hollandsk som en blanding af tysk og engelsk med en lille smule fransk. Hollandsk ligger dog tættere på engelsk end på tysk.

For en dansker er hollandsk ikke særlig svært at læse. Det er, fordi hollandsk indeholder mange plattyske ord. Plattysk stammer fra den nordlige del af Tyskland og har haft stor betydning for det danske sprog. Mange danske og hollandske ord kommer fra plattysk, og der er derfor mange ord, som er næsten de samme på hollandsk som på dansk.

21 millioner mennesker i verden taler hollandsk.
Man taler også hollandsk i den nordlige del af Belgien og i Fransk Flandern i det nordligste hjørne af Frankrig. Man taler også hollandsk i Surinam, på Aruba og De Nederlandske Antiller. Det er, fordi Surinam engang var en hollandsk koloni. Aruba og De Nederlandske Antiller er stadig en del af Holland.

I Sydafrika og Namibia taler man afrikaans. Afrikaans er en form for hollandsk og kaldes også boersprog. Sproget stammer fra de hollændere (boere), som flyttede til den sydlige del af Afrika i midten af 1650’erne.

I Holland taler man ikke kun hollandsk. I Frisland taler man frisisk. Frisland er en provins, som ligger i det nordlige Holland. I dag er der ca. 350.000 personer, som taler frisisk.
Frisisk blev anerkendt som officielt sprog i 1996.

Holland har to officielle sprog: hollandsk og frisisk

Holland har to officielle sprog: hollandsk og frisisk

Alfabetet _

Runealfabetet var det første alfabet, man brugte i Holland. Man brugte også runealfabetet i Storbritannien, Tyskland, Norge, Danmark, Sverige, Færøerne og Island.

Runealfabetet stammer fra tiden lige efter Kristi fødsel. Runealfabetet bestod af 24 tegn. Hver rune havde sin egen lyd, ligesom vores bogstaver har i dag. Når man satte runerne sammen, dannede de et ord. Runerne blev hugget ind i sten eller ridset i ben, træ, kobber og bronze.

Senere blev runealfabetet erstattet af det latinske alfabet. Det er det alfabet, som man bruger i Holland i dag.

Det hollandske alfabet indeholder 26 bogstaver og består i dag af bogstaverne: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y og z.

Nogle gange regner man ij, som det 27. bogstav i det hollandske alfabet. IJ bruger man for eksempel i navnet på den hollandske sø IJsselmeer.

Det mest brugte bogstav er e. De mindst brugte bogstaver er q, x og y.
På hollandsk bruger man også mange dobbelte bogstaver, for eksempel i navnet IJsselmeer.

Dialekter _

Selv om Holland er et lille land, er der utroligt mange forskellige dialekter. På dialekten kan man høre, hvor i Holland personen kommer fra. Det er det samme i Danmark. I Danmark kan man også høre, om det er en bornholmer eller en jyde, man taler med.

Nogle af Hollands største dialekter er:

  • Hollandsk. Man taler dialekten hollandsk i Nord- og Sydholland og i det meste af Utrecht. Det officielle sprog i Holland hedder også hollandsk. Fordi sproget og dialekten hedder det samme, kalder man tit det hollandske sprog for nederlandsk.
  • Zeeuws. Man taler zeeuws i provinsen Zeeland.
  • Nedersaksisk. Man taler nedersaksisk i provinserne Overijssel, Drenthe, Groningen og i dele af Gelderland.
  • Nordbrabantsk. Man taler nordbrabantsk i provinsen Nordbrabant og i dele af Gelderland og Utrecht.
  • Belgisk brabantsk. Man taler belgisk brabantsk i provinserne Flamsk Brabant og Antwerpen.
  • Limburgsk. I provinsen Limburg taler man limburgsk. I Belgien er der også en provins, som hedder Limburg. Her taler man også hollandsk med limburgsk dialekt.
  • Flamsk. Man taler flamsk i provinserne Østflandern og Vestflandern og i den sydlige del af provinsen Zeeland. Visse steder i Nordfrankrig taler man også hollandsk med flamsk dialekt.

Fremmedsprog _

Hollænderne er gode til fremmedsprog. For eksempel kan 95 % af de voksne hollændere tale engelsk.

I Hollands grundskole lærer eleverne tre fremmedsprog. Det er fransk, engelsk og tysk. Senere i skoleforløbet kan eleverne også vælge spansk, italiensk og russisk.

Man kan studere og lære hollandsk mange steder i verden. I den fransktalende del af Belgien har over 300.000 elever hollandsk i skolen. I nogle skoler i Tyskland og Frankrig kan eleverne også vælge hollandsk som et af deres fremmedsprog.

▴ Top