Bilen er det vigtigste transportmiddel i Holland
Infrastruktur

Erhverv og økonomi

Infrastruktur _ -

Hollands infrastruktur fungerer godt

Bilen er det vigtigste transportmiddel i Holland, men der er også ret mange, som cykler.

I Holland kører langt de fleste i bil. Holland har dog også et godt og stort bus-og jernbanenet, og mange hollændere bruger busser og tog hver dag.

Det er også mange hollændere, som cykler, hvis de ikke skal så langt. Holland har også en del cykelstier.

Som noget særligt har Holland også mange floder og kanaler. Floderne og kanalerne har forbindelse til resten af Europa. De kan derfor bruges, når der skal transporteres gods til og fra Holland. Godset bliver transporteret på store flodpramme.

Bilen er det vigtigste transportmiddel i Holland

Bilen er det vigtigste transportmiddel i Holland

Som noget særligt har Holland også mange floder og kanaler

Som noget særligt har Holland også mange floder og kanaler

Veje _

I Holland er der lidt over 136.800 kilometer veje. Vejene er:

  • grusveje
  • mindre veje
  • landeveje
  • motorveje.

Selv om Holland er et lille land, er der ret meget motorvej. I 2008 var der 2631 kilometer motorvej i Holland. I Danmark er der kun 880 kilometer motorvej.
Omkring de større byer er der ofte ringveje og omfartsveje. De sørger for at få trafikken uden om byerne, så der bliver mindre trafik i selve byerne.
På trods af at Holland har mange veje, er der al for meget og for tæt trafik. Man siger, at vejnettet er overbelastet.

Fartgrænserne i Holland minder meget om fartgrænserne i Danmark:

Veje Fartgrænse
I byer og bymæssig bebyggelse 50 km/t
Hoved- og landeveje 100 km/t
Motorveje 120 km/t
Andre veje 80 km/t

 

 

 

 

 

Det er gratis at køre på langt de fleste veje, men nogle få veje skal man betale for at køre på.

Holland har også mange cykelstier, og der er mange hollændere, som cykler hver dag.

I Holland er der lidt over 136.800 kilometer veje

I Holland er der lidt over 136.800 kilometer veje

Broer og tunneler _

Holland har mange floder og kanaler, og der er derfor også mange broer i landet. Alene i Amsterdam er der ikke mindre end 1281 broer. De fleste broer er dog små.

Men Holland har også større broer. Den største bro i Holland er Zeelandbroen. Den er 5022 meter lang og kan åbnes, så skibe kan passere under den.

Erasmusbrug er en 808 meter lang kabelbro i Rotterdam. Den sydlige del af broen har en broklap, som kan åbnes, så store skibe kan passere under den. Broklappen er den største i Vesteuropa. Sammen med broen Willemsbrug og tunnelen Maastunnel forbinder Erasmusbrug den nordlige del af Rotterdam med den sydlige del.

Broen Van Brienenoordbrug er en del af hovedvej A16. Den er 1320 meter lang. Hver dag kører 250.000 biler over broen. Det betyder, at broen også er Hollands mest trafikerede vej. Trafikken på floden under broen er også voldsom. Hvert år sejler 140.000 skibe under broen. Omkring 500 af skibene er så store, at broklapperne må åbnes. Det tager 18 minutter at åbne og lukke broklapperne.

Der er også mange tunneler i Holland. Den vigtigste tunnel er Maastunnel i Rotterdam. Hver dag kører 75.000 biler og motorcykler gennem tunnelen. Tunnelen er 1.070 meter lang. 550 meter af tunnelen ligger under vandet, og på det dybeste sted ligger tunnelen 20 meter under vandoverfladen.

Hollands længste tunnel er Westerscheldetunnel. Den er 6,6 kilometer lang og går under floden Scheldt. Man skal betale for at køre gennem tunnelen.

Broen Erasmusbrug

Broen Erasmusbrug

Tog _

Man kan køre i tog i hele Holland. Skinnerne er tilsammen 2896 kilometer lange. Der er 380 stationer og 6 stationer, som kun er åbne ved særlige lejligheder.

Togene kører først og fremmest med passagerer, men der bliver også transporteret en del gods med tog.

Der er to metroer i Holland: en i Amsterdam og en i Rotterdam. Metroerne er elektrificerede. Det vil sige, at de kører på elektrisk strøm. Det meste af metroerne ligger under jorden.

I fem større byer kan hollænderne også køre med sporvogn eller letbane. Sporvognene eller letbanerne kører i Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht og Houten.

Luftfart _

Der er 27 lufthavne i Holland. Den største og vigtigste lufthavn er Schiphol lufthavn, som ligger lige uden for hovedstaden Amsterdam. Schiphol er Europas fjerdestørste lufthavn, og fra Schiphol kan man flyve både indenrigs og udenrigs.

I 2011 blev lufthavnen brugt af 49.800.000 passagerer. Det betyder, at Schiphol er Europas 4. travleste lufthavn. I 2010 fløj 65,9 % af passagererne fløj inden for Europas grænser, 11,7 % fløj til og fra USA, og 8,8 % fløj til og fra Asien.

Andre større lufthavne i Holland er:

  • Eindhoven Airport
  • Maastricht Aachen Airport
  • Rotterdam Airport
  • Groningen Airport Eelde.

Hollands største luftfartsselskab er KLM. KLM er også Hollands nationale luftfartsselskab.

KLM flyver både indenrigs og udenrigs. Luftfartselskabet flyver til 90 forskellige lufthavne i verden. I 2011 var der lidt under 30.000 ansatte i KLM.

Den største og vigtigste lufthavn er Schiphol lufthavn

Den største og vigtigste lufthavn er Schiphol lufthavn

Skibsfart _

I Holland har skibsfart altid haft en stor betydning. Mange store floder løber gennem Holland og udmunder i Nordsøen. Holland har derfor været et godt sted at transportere varer ind i Europa, da skibene har kunnet sejle ind ad floderne fra Nordsøen. I dag har Holland da også flere meget store, internationale skibshavne.

Rotterdam havn er Hollands største havn. Den er også Europas største havn og den tredjestørste havn i verden. Det er kun havnene i Singapore og Shanghai, som er større.

Fra Rotterdam havn bliver der transporteret gods mellem Europa og resten af verden. Godset føres til og fra havnen på skibe, flodpramme, tog og lastbiler. Havnen er også berømt for sin store olieindustri. For eksempel ligger der mange olieraffinaderier i havnen.

Holland har også mange kanaler. Nogle af kanalerne er så store, at de kan sejle mindre skibe og flodpramme på dem. Kanalerne har en samlet længde på 5046 kilometer. På næsten halvdelen af Hollands kanaler kan der sejle skibe og flodpramme, som kan fragte 1000 tons gods eller mere.

Fra Holland sejler der desuden store passagerskibe mellem England og Holland. Der er også mindre færger, der sejler mellem forskellige hollandske havne.

I Holland har skibsfart altid haft en stor betydning

I Holland har skibsfart altid haft en stor betydning

▴ Top