Tyske tropper i Maastricht
Verdenskrigene

Historie

Verdenskrigene _ -

Under 2. verdenskrig blev Holland besat af tyskerne

Efter krigene blev Holland et velfærdssamfund.

Under 1. verdenskrig var Holland neutralt. Men under 2. verdenskrig blev landet besat af det nazistiske Tyskland. Hollænderne gjorde modstand, og byen Rotterdam blev bombet i grus. Til sidst måtte Holland overgive sig.

Dronningen og regeringen flygtede til England. Tusindvis af jøder blev sendt ud af Holland og dræbt i koncentrationslejre. Tusindvis af hollændere blev desuden sat i tvangsarbejde. I 1941 og i 1943 strejkede hollænderne i protest mod forfølgelsen af jøderne. I 1944 begyndte hollænderne igen at strejke. De ville stoppe jernbanetrafikken, som sendte forsyninger til de tyske soldater, der kæmpede mod briterne i det sydlige Holland. Briterne blev dog slået tilbage. Hollænderne strejkede resten af krigen. Det betød, at tusinder af hollændere sultede ihjel, fordi de ikke kunne få forsyninger.

Tyske tropper i Maastricht

Tyske tropper i Maastricht

Velfærdssamfund og tolerance _

Efter 2. verdenskrig fik Holland penge fra USA. Pengene var den såkaldte Marshallhjælp, som blandt andet skulle bruges til at genopbygge landet. Pengene hjalp: Industrien fik det bedre, og landets økonomi voksede.

Samtidig ville flere af Hollands kolonier være uafhængige. Indonesien blev et selvstændigt land i 1949, og i 1975 fik Surinam selvstyre.

På grund af krigene ville Holland ikke længere være et neutralt land. I 1949 blev Holland derfor medlem af NATO, og i 1957 var Holland et af de lande, som grundlagde EF (nu EU).

I dag er Holland et moderne velfærdssamfund. Holland er blandt andet kendt for at være meget tolerant over for religion, prostitution og narkotika.

Holland er kendt for at være meget tolerant over for religion, prostitution og narkotika

Holland er kendt for at være meget tolerant over for religion, prostitution og narkotika

▴ Top