Tyske tropper i Maastricht
Verdenskrigene

Historie

Verdenskrigene _ -

Under 2. verdenskrig blev Holland besat af tyskerne

Efter krigene udviklede Holland sig til et velfærdssamfund, som blandt andet er kendt for sin tolerance.

Under 1. verdenskrig var Holland neutralt. Men under 2. verdenskrig blev landet besat af det nazistiske Tyskland. Hollænderne gjorde modstand, og byen Rotterdam blev bombet i grus, inden landet måtte kapitulere. Den hollandske modstandsbevægelse fortsatte dog kampen mod nazisterne ved at ødelægge tysk materiel og ved at hjælpe nedskudte, engelske piloter tilbage til England.

Dronningen og regeringen drog i eksil i England, og tusindvis af jøder blev deporteret og dræbt i koncentrationslejre. Udover deportationen af jøderne blev tusindvis af hollændere udskrevet til tvangsarbejde. Den mest berømte af disse ofre var den jødiske pige Anne Frank, som sammen med sin familie flygtede fra Tyskland til Holland. Hun døde i koncentrationslejren Bergen-Belsen i 1945. Overfaldet på jøderne førte i februar 1941 til en storstrejke i Amsterdam – den første i noget besat land. I 1943 udløste nazisternes overgreb endnu en massestrejke, og i 1944 startede hollænderne igen en strejke – denne gang rettet mod jernbanerne. Målet var at lamme trafikken for på den måde at støtte briternes fremstød mod Arnheim i det sydlige Holland. Briterne blev dog slået tilbage, og strejken kom til at vare krigen ud. Det betød sultedøden for tusinder af hollændere, som blev afskåret fra at få forsyninger. Tyskerne fik fødevarer ved at indsætte deres eget togpersonale.

Tyske tropper i Maastricht

Tyske tropper i Maastricht

Velfærdssamfund og tolerance _

Efter 2. verdenskrigs afslutning blev Holland hjulpet på fode af Marshallhjælpen fra USA. Dermed blev der skabt et godt grundlag for industrien, og landet begyndte igen at få gang i økonomien. Samtidig begyndte de hollandske kolonier i Østen at kræve uafhængighed. En nationalistisk revolution førte i 1949 til fuld uafhængighed i Indonesien, og i 1975 fik Surinam selvstyre.

Erfaringerne fra krigen betød, at Holland opgav sin neutralitetspolitik. I 1949 blev landet medlem af NATO, og i 1957 var Holland et af de lande, som grundlagde EF (det nuværende EU).

Holland i dag er et moderne velfærdssamfund, og landet er berømt for sin tolerance med hensyn til religion, prostitution og ikke mindst narkotika. I de såkaldte coffee shops kan man helt lovligt købe hash til at ryge eller indtage på anden vis. Hvert eneste år tiltrækker dette særlige hollandske fænomen masser af turister.

Landet er berømt for sin tolerance med hensyn til religion, prostitution og ikke mindst narkotika

Landet er berømt for sin tolerance med hensyn til religion, prostitution og ikke mindst narkotika

▴ Top