Nederlandene havde en meget stor handelsflåde
Nederlandenes guldalder

Historie

Nederlandenes guldalder _ -

Handel gør Nederlandene til et rigt land

Der bliver krig med England og Frankrig. Nederlandene mister sine kolonier.

Selv om Nederlandene var et lille land, blev det meget rigt. Når varer skulle transporteres ind i Europa, var det nemlig lettest at rejse gennem Nederlandene. Og det nød Nederlandene godt af. Desuden havde landet en meget stor handelsflåde.

Nederlandene tjente mest på handel og på landets mange kolonier. Nogle af de vigtigste kolonier var Indonesien, det nuværende Sydafrika og Sri Lanka.

Handelen med slaver og krydderier var en særlig god forretning. Men handelen var også farlig. Kaperskibe (sørøvere) var altid klar til at røve varerne. For at beskytte handelen oprettede Nederlandene Det Nederlandske-Ostindiske Kompagni. Kompagniet fik sin egen flåde og hær, som det skulle bruge til at forsvare sine skibe og handelsstationer med. Det Nederlandske-Ostindiske Kompagni blev opløst i 1788.

Nederlandene blev rigere og rigere. Kulturen blomstrede også. Nogle af de mest kendte kunstnere fra den tid var for eksempel Vermeer og Rembrandt.
I Nederlandene var der stor politisk og religiøs frihed. Det tiltrak mange mennesker fra hele Europa.

Nederlandene havde en meget stor handelsflåde

Nederlandene havde en meget stor handelsflåde

Kampen om handelen _

Nederlandene styrede handlen på Atlanterhavet, og det syntes England og Frankrig ikke om. England og Nederlandene kæmpede om, hvem der måtte sejle med varer på havene. I 1667 tabte nederlænderne kolonikrigen mod England. Det betød, at Nederlandene mistede sine kolonier i Nordamerika. Blandt andet mistede Nederlandene byen New Amsterdam. Den kom nu til at hedde New York.

I 1672 invaderede Frankrig De forenede Nederlande. Men befolkningen forsvarede sig godt: De brød dæmningerne ned, så hele provinsen Holland blev oversvømmet. Franskmændene måtte trække sig tilbage, og krigen sluttede i 1678.

▴ Top