Holland får næsten al sin energi fra olie, kul og naturgas
I fremtiden vil Holland have mere vedvarende energi.
Holland får det meste af sin energi fra elværker og varmeværker. I 2010 kom 96 % af energien fra afbrænding af fossile brændstoffer:
- olie
- kul
- naturgas.
Når man afbrænder fossile brændstoffer, bliver der dannet kuldioxid (CO2,), metan (CH4), lattergas (N2O) samt flere typer fluorholdige gasser. De gasser kalder man også for drivhusgasser. Drivhusgasserne lægger sig som en dyne omkring Jorden. De fungerer lidt som et drivhus. Solens stråler kan komme igennem, men varmen har svært ved at komme væk igen. Det betyder, at Jorden bliver varmere.
Derfor er det et problem, at Holland bruger så mange fossile brændstoffer. Hollands regering vil derfor erstatte mange af de fossile brændstoffer med vedvarende energi.
Vedvarende energikilder er for eksempel:
- vindenergi
- vandkraft
- biomasse
- bølgeenergi
- solenergi
- jordvarme.
Vedvarende energi forurener ikke. Mængden af drivhusgasser i atmosfæren bliver heller ikke større, når man bruger vedvarende energi.
Holland får meget af sin energi fra olie og naturgas. Olie og naturgas er derfor meget vigtige for Holland. Holland har tre store olie- og gasfelter på land og fem olie- og gasfelter i Nordsøen.
Slochteren er et af verdens største gasfelter. Det ligger i det nordlige Holland. Man regner med at kunne hente 2700 milliarder kubikmeter gas i feltet. Slochteren åbnede i 1959.
Holland har også et atomkraftværk. Det ligger ved byen Borssele i provinsen Zeeland. Hollænderne har planlagt, at atomkraftværket skal lukke i 2033.