Holland har vedtaget to overordnede naturlove, som skal beskytte henholdsvis planter og dyr (Ondernemen en de Flora- en faunawet) og naturen (Natuurbeschermingswet 1998).
Ondernemen en de Flora- en faunawet
Denne lov regulerer beskyttelsen af plante- og dyrearter, som lever vildt i den hollandske natur. Loven omfatter de dele af Habitatdirektivet og Fugledirektivet, der handler om artsbeskyttelse. I loven indgår også CITES, som skal kontrollere handlen med vilde dyr og planter. I dag er omkring 4800 dyrearter og 25.000 plantearter omfattet af konventionen.
Ondernemen en de Flora- en faunawet forbyder alle aktiviteter, der kan skade truede dyr og planter. Loven erkender, at alle dyr og planter har en uerstattelig værdi, selv om de ikke nødvendigvis har en kommerciel værdi. Loven er således en slags omsorgspligt for alle vilde dyr og planter.
Natuurbeschermingswet 1998
Denne lov, som oprindelig er fra 1998, blev ændret d. 1. oktober 2005. Ændringen betyder, at naturområder, som indgår i EU´s Fugle- og Habitatdirektiv (en del af Natura 2000), nu også er omfattet af Hollandsk lovgivning. Loven skal sikre, at alle menneskelige aktiviteter, der påvirker et Natura 2000-område, skal vurderes meget omhyggeligt. Loven omfatter også vådområder.
Natura 2000
Natura 2000 (habitatdirektivet) skal beskytte særlige naturtyper og bestemte dyr og planter. Det er en EU-aftale, som er indgået mellem de forskellige medlemslande, hvor den overordnede målsætning er at stoppe forringelser af biodiversiteten senest i 2010. I Natura 2000 indgår blandt andet, at hvert land skal udpege en række fuglebeskyttelsesområder og habitatområder.
Holland har udpeget 141 fuglebeskyttelsesområder, der tilsammen dækker et areal på lidt over 1 million hektar, hvilket er en fjerdedel af Hollands areal. Der er desuden registreret 141 habitatområder med et samlet areal på 750.841 hektar. Fuglebeskyttelsesområderne og habitatområderne overlapper ofte hinanden.
Rødliste
En rødliste er en liste over dyr og planter, som kræver særlig beskyttelse eller opmærksomhed. Der er udarbejdet rødlister for Hollands plante- og dyrearter, hvor de får karakterer alt efter, hvor truede de er. Eksempler på udtryk er kritisk truet, truet, sårbar og næsten truet.
Rødlisten varetages af IUCN (The International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) og opdateres hvert fjerde år. Der er desuden lavet særlige planer, som skal beskytte bestemte arter mod udryddelse.
Vådområder
Holland har udpeget 44 vådområder, som er af international betydning og som kræver særlig beskyttelse. De fleste af vådområderne er Natura 2000-områder.
Nationalt økologisk netværk
I et moderne samfund er der stor risiko for, at naturområder ender med at ligge som øer i kulturlandskabet. Det giver problemer for dyr og planter, som så har svært ved at sprede sig. For eksempel kan en enkelt motorvej afskære dyr fra et ellers sammenhængende naturområde i at mødes. Det kan føre til indavl og i værste fald til udryddelse af sårbare dyre- og plantearter. Formålet med loven er at forbinde de forskellige naturområder med hinanden i netværk, der sørger for, at dyr og planter uhindret kan bevæge sig fra et område til et andet. Målet er senest i 2018 at skabe et grønt netværk på 728.500 hektar. Dertil kommer 6 millioner hektar vandområder, som blandt andet vil omfatte Vadehavet og IJsselmeer. Det hollandske naturnetværk skal med tiden kobles sammen med lignende naturnetværk i Tyskland og Belgien.
Nationalparker
Holland har udpeget 20 nationalparker, som omfatter en bred vifte af landskaber, som er karakteristiske for Holland. Det gælder for eksempel klitområder, tidevandsområder, vade- og marskområder, skov, hede og lavmoser. Hver park er på mindst tusind hektar og rummer mange sjældne eller usædvanlige dyr og planter. Ud over at beskytte natur, dyr og planter er parkerne også vigtige rekreative områder. Nationalparkerne er desuden en meget vigtig del af naturnetværket (Nationalt økologisk netværk). Nationalparkerne dækker et samlet areal på 125.030 hektar.
Hollands største nationalpark er Oosterschelde på 37.000 hektar. Den blev åbnet d. 8. maj 2002 og ligger i provinsen Zeeland. Nationalparken ligger i hjertet af Hollands deltaområde og er et såkaldt tidevandsområde med ebbe (lavvande) og flod (højvande).