Holland er traditionelt anset som kerneland i både EU, NATO og FN
Mange slag og krige er blevet udkæmpet på hollandsk jord. Det har givet området øgenavnet ”Europas slagmark”.
Det område, som i dag er Holland, har været omstridt i århundreder. Keltere, romere og frankere er blot nogle af de folkeslag, som gennem tiderne har erobret det frugtbare land. Hollands mange floder og de langstrakte kystlinjer betød, at landet i middelalderen blev centrum for handelen i Europa. Området blev rigt og højt udviklet – og derfor var der mange fyrster i Europa, som gerne ville erobre det.
I 1500-tallet hørte Holland under den spanske trone. Grov undertrykkelse fik hollænderne til at gøre oprør, og efter 80 års blodig frihedskrig blev den nordlige del af området selvstændigt i 1648.
Hollænderne skaffede sig også mange kolonier rundt omkring i verden og dominerede handelen på havene i omkring 100 år. Denne position førte landet ud i flere krige med andre stærke lande i Europa. Især England og Frankrig.
Under 1. verdenskrig holdt Holland sig neutralt, men under 2. verdenskrig blev landet besat af tyske tropper. Tusindvis af jøder blev sendt i kz-lejre, og mange hollændere blev udskrevet til tvangsarbejde. Hollænderne svarede igen med storstrejker i flere omgange.
Efter 2. verdenskrigs afslutning opgav Holland sin neutralitetspolitik og var med til at grundlægge både NATO og EU.