Holland er berømt for sin tolerance
Efter to politiske mord i 2002 og 2004 er Hollands frisind dog kommet under pres.
Som handels- og søfartsnation har Holland altid været et åbent samfund. I middelalderen var katolicismen ganske vist den eneste tilladte tro, men der var mange kætterbevægelser, som i vid udstrækning fik lov til at passe sig selv. Områdets mange småstater havde hver deres parlamenter, og byerne husede mange kunstnere, videnskabsmænd og filosoffer. Alt dette var med til at skabe en tolerant og frisindet nation.
Under krigen mod Spanien (1568-1648) kæmpede hollænderne både for national selvstændighed og for religionsfrihed – og vandt. Calvinismen blev den eneste lovlige religion, men andre kristne og jødiske grupper blev tolereret. På dette tidspunkt, hvor religionskrigene rasede, og kætterbålene flammede rundt omkring i Europa, var Holland et fristed for de forfulgte.
Denne liberale holdning er stadig kendetegnende for Holland. Landet er et gennemreguleret velfærdssamfund, men der er stor frihed for den enkelte borger. Så længe man ikke generer andre, kan man gøre, som man har lyst til. Man kan ryge hash på de berømte coffee shops, og prostitution er lovlig og reguleret på en måde, som man ikke finder mange andre steder.