Dyrelivet i Holland
Der er ikke plads til store dyr i Holland, men landet har et rigt fugleliv.
Holland har ikke nogen stor dyreverden. I alt er der registreret ca. 25.200 forskellige dyrearter i Holland. Af disse regnes omkring 24.400 for at være oprindelige arter, mens resten er indført. Zoologer mener dog, at der stadig findes ca. 10.000 dyrearter i Holland, som endnu ikke er opdaget og beskrevet. Det gælder primært små dyr som insekter, krebsdyr, orme og lignende.
I Holland findes der:
- 17.455 arter af insekter
- 16 arter af padder
- 7 arter af krybdyr
- 239 arter af ynglefugle (i alt er der set 436 fuglearter i Holland)
- 71 arter af pattedyr.
Klimaet er mildt i Holland, hvilket blandt andet skyldes Golfstrømmen, som fører varme med sig på dens vej fra syd mod nord. Det er sjældent, at vinteren er særlig streng. Det betyder, at flere dyrearter, som ellers kun findes længere mod syd, også kan overleve her.
På grund af klimaændringer forventes temperaturen at stige i Holland, og det vil sandsynligvis bevirke, at nye dyrearter kan indvandre. Til gengæld vil andre dyrearter formodentlig udvandre fra landet, fordi klimaet bliver for varmt.
Holland er lidt mindre end Danmark. Til gengæld bor der tre gange så mange mennesker i Holland som i Danmark, hvilket selvsagt levner mindre plads til dyrelivet. Der er stort set ikke nogen oprindelig og vild natur tilbage i Holland. Det hollandske landskab er et kulturlandskab med byer, veje, landbrugsarealer, store områder med drivhuse, blomstermarker, plantager og lignende. De vigtigste naturområder i Holland er de store marsk- og vådområder langs kysten, som først og fremmest huser et rigt fugleliv.