Holland får næsten al sin energi fra fossile brændstoffer
I fremtiden vil Holland satse mere på vedvarende energikilder.
Holland får næsten al sin energi fra elværker og varmeværker. I 2010 blev 96 % af energien i Holland produceret ved afbrænding af olie, kul og naturgas.
Olie, kul og naturgas kalder man også for fossile brændstoffer. Fossile brændstoffer er dannet ved, at lag af organisk materiale (rester af døde planter og dyr) er blevet udsat for et kæmpetryk gennem millioner af år. Herved omdannes organisk materiale til for eksempel olie, kul eller naturgas. Når man afbrænder fossile brændstoffer frigøres der kuldioxid (CO2,), metan (CH4), lattergas (N2O) samt flere typer fluorholdige gasser. Af disse stoffer er udledningen af CO2 den vigtigste drivhusgas – den er ansvarlig for mere end halvdelen af den menneskeskabte drivhuseffekt. Drivhusgasserne lægger sig som en dyne omkring Jorden. Den tillader solens stråler at slippe igennem, hvorimod den dannede varme ikke kan slippe fri – ligesom i et drivhus.
Hollands store forbrug af fossile brændstoffer er derfor et problem. Den hollandske regering har vedtaget et langsigtet mål, hvor fossile brændstoffer skal erstattes med energi fra vedvarende energikilder.
Vedvarende energikilder er for eksempel vindenergi, vandkraft og biomasse. Andre former for vedvarende energi er bølgeenergi, solenergi og jordvarme. Fælles for disse energikilder er, at de er konstant til stede, de forurener ikke jorden, og de sender ikke skadelige stoffer ud i atmosfæren.
Olie og naturgas spiller en stor rolle for den hollandske energiforsyning. Holland har tre store olie- og gasfelter på landjorden samt fem olie- og gasfelter i Nordsøen. Slochteren er et af verdens største gasfelter, der er placeret i det nordlige Holland. Naturgasfeltet blev opdaget i 1959, og umiddelbart efter begyndte produktionen af naturgas. Feltet dækker et område på ca. 900 kvadratkilometer (næsten to gange Bornholms areal). Man regner med, at det rummer 2700 milliarder kubikmeter gas. Feltet har været en vigtig indtægtskilde for Holland gennem alle årene siden 1959.
Holland har et enkelt atomkraftværk, som har en nettoeffekt på ca. 500 MW (Megawatt). Værket ligger ved byen Borssele i provinsen Zeeland. Atomkraftværket blev åbnet i 1973 og har været dødsdømt flere gange. Atomkraft har været et varmt emne i den hollandske politik gennem mange år, og i 1994 besluttede man, at værket skulle lukke i 2004. Senere blev denne beslutning ændret, så værket først skulle lukke i 2013. I 2006 udskød man atter lukningen – denne gang til 2033.