Kristendommen er den største religion i Holland
Religionsfrihed er en vigtig del af hollændernes kultur og historie.
I ca. 600 f.Kr. erobrede keltere og germanere det område, hvor Holland ligger i dag. Kelterne dyrkede en frugtbarhedsreligion, som blev ledet af druider. Man tilbad solen og dyrkede en lang række guder og gudinder – og ofrede også mennesker. Germanerne dyrkede en religion, som havde mange fællestræk med den nordiske religion. For eksempel hed én af germanernes guder Wotan – det svarer til nordboernes gud Odin. I 600-tallet begyndte kirkens folk at drive mission, og mange lod sig døbe og omvende til den romersk-katolske tro. Især i de sydlige områder. Nordpå holdt man fast i den hedenske frugtbarhedsreligion i længere tid.
I middelalderen var katolicismen den eneste tro, som var tilladt. Men der var samtidig mange kætterbevægelser i de hollandske byer. Under reformationen i 1500-tallet slog inkvisitionen hårdt ned på religiøse afvigere. Alligevel fik især calvinismen mange tilhængere.
Den hollandske reformation hang tæt sammen med kampen for uafhængighed af det katolske Spanien, og striden endte med både politisk og religiøs frihed i de nordlige dele af Holland. De sydlige dele forblev derimod under spansk styre i mange år og blev senere til det nuværende Belgien.
Efter reformationen var Holland tolerant over for forskellige religioner. Calvinismen var den eneste lovlige religion, men andre kristne og jødiske grupper blev tolereret. Det største mindretal var katolikkerne, og katolicismen blev anerkendt som lovlig religion i 1853.
Holland har været et multikulturelt samfund siden 1970’erne, og det er i dag det land i Europa, hvor adskillelsen mellem stat og kirke er mest tydelig. Regeringen har kun lov til at blande sig i folks religion, hvis det forstyrrer den offentlige orden og lignende. Holland er samtidig et af de mest religiøst tolerante samfund i Europa, og mange religiøse grupper har deres egne radio- og tv-stationer.