Fakta
Statsoverhoved Kong Willem-Alexander
Regeringsleder Mark Rutte
Hovedstad Amsterdam
Areal 41.528 Km²
Indbyggere 17,81 mio.
Sprog
Hollandsk97,00%
Frisisk3,00%
Religioner
katolikker27,00%
Protestanter12,00%
Muslimer6,00%
Valuta Euro
EU medlemsskab Ja
BNP 958,55 mia. euro
BNP pr. indbygger 53.816,93 euro

 

Indledning _

Holland er et rigt og multietnisk land

Sammen med Belgien og Luxembourg udgør Holland en europæisk region, som kaldes Benelux.

Holland er egentlig en provins i Kongeriget Nederlandene. Grunden til, at man i Danmark kalder hele landet Holland, er, at de vigtige byer Amsterdam, Rotterdam og Haag alle ligger i provinsen Holland. Derfor er Holland i udlandet blevet synonym for Nederlandene.

Holland ligger i Nordvesteuropa og udgør sammen med Belgien og Luxembourg regionen Benelux. Særlig i nord og vest er landet fladt. Visse steder ligger landet under havniveau, og et udbygget netværk af diger og dæmninger må sørge for at holde havet på afstand. Landets sydlige og østlige dele er mere bakkede. Hollands højeste punkt er Vaalserberg, som er 322,7 meter høj. Det laveste punkt er Zuidplaspolder, som ligger 6,75 meter lavere end havets overflade.

Mod øst grænser Holland op til Tyskland og mod syd til Belgien. Mod vest og nordvest ligger Nordsøen. Hollands kyst er fyldt med større og mindre øer og store floddeltaer. De giver tilsammen Holland en kystlinje på 451 kilometer.

Omkring 80 % af befolkningen er etniske hollændere. Resten har en anden kulturel eller historisk baggrund. Man siger derfor også, at Holland er et multietnisk samfund. De fleste kommer fra Indonesien, Tyskland, Tyrkiet, Surinam og Marokko. Når der er så mange hollændere med indonesisk eller surinamsk baggrund, skyldes det, at både Indonesien og Surinam tidligere var hollandske kolonier.

Holland er et monarki, men regenten har ikke nogen reel politisk magt. Man siger, at Holland har et konstitutionelt monarki. Styreformen er demokratisk, og den egentlige politiske magt ligger i parlamentet (Staten Generaal). Det hollandske parlament består af to kamre: Andetkammeret (Tweede Kamer) og Førstekammeret (Eerste Kamer). Regeringen ledes af en premierminister.

Holland har været medlem af EF (siden EU) siden 1957 og er desuden medlem af blandt andre NATO, FN, Benelux-unionen og OECD.

På trods af finanskrise og en ret stor udlandsgæld hører Holland stadig til blandt verdens rigeste lande. Den gode økonomi kommer blandt andet fra eksport af maskiner og udstyr, kemikalieprodukter, brændstoffer, fødevarer, serviceydelser og viden. Olie og naturgas på landjorden og i Nordsøen spiller også en stor rolle i den hollandske økonomi, og naturgasfeltet Slochteren i det nordlige Holland er et af verdens største gasfelter. Holland er selvforsynende med naturgas, mens olieproduktionen kun dækker 5 % af landets behov. Derudover har Holland kun få råstoffer, som kan udnyttes kommercielt.