Siden 1950 er temperaturen i Holland er steget 1,5 grader
I 2020 skal Holland have øget andelen af vedvarende energi til 14 %.
Inden for de sidste 100 år er gennemsnitstemperaturen på Jorden steget med 0,74 grader. Det lyder ikke af meget, men den lille temperaturstigning har alligevel stor effekt. Lokale vejrforhold kan ændre sig drastisk, hvilket kan give alvorlige problemer med både tørke og oversvømmelser. Samtidig er temperaturstigningerne ikke jævnt fordelt over jordkloden, således at nogle områder oplever ret voldsomme temperaturstigninger, mens andre endnu ikke er blevet berørt. I dag har man erkendt, at en væsentlig del af disse klimaændringer er menneskeskabte.
Klimaet på Jorden bestemmes hovedsageligt af tre faktorer: energitilførsel fra solen, Jordens og atmosfærens reflektionsevne og den kemiske sammensætning af atmosfæren. Den menneskeskabte temperaturstigning skyldes overvejende en ændring i atmosfærens kemiske sammensætning. En del af atmosfæren består af såkaldte drivhusgasser. Drivhusgasserne lægger sig som en dyne omkring Jorden og tillader solens stråler at slippe igennem, hvorimod den dannede varme ikke kan slippe fri — ligesom i et drivhus. Uden drivhusgasserne ville Jorden være meget kold. Problemet er, at mennesket har øget indholdet af drivhusgasser i atmosfæren. Når indholdet af drivhusgasser stiger, bliver mere varmestråling reflekteret tilbage til jorden, og temperaturen stiger. Drivhusgasserne stammer fra udledningen af kuldioxid (CO2), metan (CH4), lattergas (N2O) samt flere typer fluorholdige gasser. CO2 er den vigtigste drivhusgas, da den er ansvarlig for mere end halvdelen af den menneskeskabte drivhuseffekt.
I Holland har temperaturstigningen været væsentlig større end den globale temperaturstigning. Gennemsnitstemperaturen i Holland er således steget med 1,5 grader siden 1950.
Holland har de sidste fem år oplevet, at næsten alle årstider har været varmere end normalt. Forår og somre har været domineret af flere solskinstimer og varme sydlige vinde. Vintrene har været præget af sydvestlige vinde, som har bragt varme med sig, mens kolde østenvinde har været en sjældenhed.
Den højere gennemsnitstemperatur har også givet mere nedbør. I dag falder der i gennemsnit 18 % mere nedbør i Holland end for 100 år siden. Holland har inden for de seneste år haft perioder med voldsom regn, som har medført store oversvømmelser. Samtidig har Holland også oplevet tørkeperioder, hvilket særlig er gået ud over landbruget.
Den stigende temperatur har ført til usædvanlige fænomener som udendørscafeer, der har åbent i februar, folk, der bader i april, og nedsat varmeforbrug om vinteren.