Demi fra Stompwijk

Mød børn og unge

Demi fra Stompwijk _ -

Demi er 13 år gammel. Hun bor i Stompwijk i det sydlige Holland.

Demi bor sammen med sin mor, sin far, sin storesøster og sin storebror. De bor i et hus i den lille by Stompwijk, som ligger mellem Leiden og Zoetermeer i det sydlige Holland. Demi har sit eget værelse, men hun synes, at det er meget lille. Demis bedstemor bor i Zoetermeer. Hun er 80 år gammel. Hendes bedstefar lever ikke længere.

Derhjemme er det som regel Demis mor, som laver mad, men om søndagen er det far, som står for madlavningen. ”Så spiser vi pommes frites”, siger Demi med et smil. Det er også Demis mor, som gør rent og støvsuger, men Demis storesøster hjælper tit til.

Familien har en masse høns og to kaniner, som hedder Chip og Chap. Hver lørdag skal Demi gøre rent hos dyrene. Det får hun lommepenge for. Hun skal også rydde op på sit eget værelse.

Demi fra Stompwijk

VIDEO: Demi fra Stompwijk

Familie _

Demis mor er børnehavepædagog, og hendes far har sit eget byggefirma. Demi arbejder også selv. Mandag og torsdag eftermiddag arbejder hun i COOP, som er det lokale supermarked. Hun fylder først og fremmest varer på hylderne. I supermarkedet arbejder hun sammen med nogle af sine venner. Det er hyggeligt, men Demi kommer tit til at snakke for meget. ”Så bliver min chef sur og siger, at jeg skal koncentrere mig om arbejdet og skynde mig lidt”.

Til aften får Demi for det meste kartofler med kød og grøntsager. Selv kan hun allerbedst lide pizza, pommes frites og sådan noget. Hun kan derimod ikke fordrage salat. ”Men det skal jeg spise alligevel”, sukker hun.

I sommerferien tage Demi og hendes familie næsten altid tre uger til Italien. De kører selv derned i bil. Demis bedste ferie nogensinde var også i Italien. Dengang boede de på en campingplads, og Demi fik en masse nye venner.

Demi ser fjernsyn med sin mor

Demi ser fjernsyn med sin mor

Skole _

Demi går i skole på Oranje Nassau-kollegiet i byen Zoetermeer. Hun går i M2E. Det svarer til en dansk 8. klasse. Skolen begynder som regel kl. 8.30 og varer til kl. 14.30 eller 15.30. I Demis klasse er de 25 elever.

Selv om skolen ligger i en anden by, er den ikke langt væk, og Demi kan cykle i skole hver morgen. Hun følges med nogle af sine klassekammerater. Hvis de skynder sig, tager det kun 20 minutter at køre til skolen. ”Men for det meste har vi ikke så meget lyst til at tage i skole, og så er vi næsten tre kvarter om det”, indrømmer Demi.

Demis yndlingsfag er historie, gymnastik og formning. Derimod kan hun ikke fordrage engelsk og fransk, men de fag er hun heller ikke særlig god til. Det synes hun i hvert fald selv. Demi har ikke så mange lektier for. De fleste laver de nemlig henne i skolen. Derhjemme bruger hun 4 timer om ugen på lektier.

På Demis skole er der mange computere. Der er også et mediatek, som er et rum fyldt med computere. Man kan få et adgangskort til mediateket, og så kan man bruge computerne og gå på internettet. ”Men vi må ikke sidde og spille spil eller chatte på MSN eller Hyves”, fortæller Demi. Hun indrømmer dog, at det er der mange, som gør alligevel.

De fleste i Demis skole har madpakke med, men man kan godt købe mad. For eksempel kan man købe kyllingeburger, toast, sunde boller eller chips. ”De har en hel masse forskelligt, og det smager godt”, fortæller Demi.

Demi har ikke selv prøvet at blive mobbet, men hun har tit oplevet, at nogle har været oppe at skændes. Hvis man bliver drillet i skolen, skal man sige det til sin mentor. Mentoren er en slags klasselærer, og han eller hun vil så stoppe drilleriet. Den, som driller, kan også blive sendt ned til inspektøren, og hvis man gør det tit, kan man endda blive bortvist fra skolen. ”Sådan er det”, konstaterer Demi tørt.

Når Demi bliver stor, vil hun gerne arbejde med børn. ”Jeg kunne for eksempel godt tænke mig at arbejde i en børnehave ligesom min mor”, fortæller hun.

Demis skole

Demis skole

Fritid _

Demi har en rigtig god veninde, men hun går på en anden skole, så de må nøjes med at mødes i weekenderne. Så ser de film sammen eller fotograferer. Derudover har Demi seks andre veninder. De har kendt hinanden siden 1. klasse og kalder sig The Plastics. ”Navnet stammer fra filmen Mean Girls, som handler om tre pigegrupper. Det var en rigtig omgang pigefnis, og det syntes vi passede godt til os. Vi pjanker og pjatter også altid sådan. Derfor kalder vi os The Plastics”, forklarer Demi.

Udover at være sammen med veninderne bruger Demi sin fritid på at spille håndbold, at svømme og at spille spil og chatte på computeren. Hun ser også en del fjernsyn. Mest soap og den slags. Hendes mor og far bestemmer nogle gange, at der er noget, som hun ikke må se. ”Det er, fordi jeg er bange for ånder og spøgelser, og når der kommer noget om det, må jeg ikke se det”, fortæller hun.

Demi har også en mobiltelefon. Det er en Samsung, men hun vil egentlig gerne have en ny. ”Jeg synes, den er grim”, indrømmer hun og fortsætter: ”Den er helt rusten, og der er en masse ridser på den”.

Demi køber tøj hver anden måned. Hun synes, mode er vigtigt, men hvis der er modetøj, som hun ikke kan lide, så går hun heller ikke med det. Demi synes, at hendes storesøster for det meste går i noget sejt tøj, så hende prøver hun lidt at efterligne. Normalt køber Demi tøj sammen med sin mor. Hvor mange penge de bruger på tøj, ved Demi ikke rigtigt. ”Vi tager ikke til byen hver måned, men når vi gør det, så bruger vi nok ca. 150 euro.

Hvis Demi kunne få et ønske opfyldt, så skulle det være at shoppe en del dag. ”Gratis!”, tilføjer hun glædesstrålende.

Demi spiller håndbold

Demi spiller håndbold

▴ Top