Hollands økonomi er stærk
Handel med udlandet er den vigtigste indtægtskilde for Holland.
Holland har en velstående og åben økonomi, som er meget afhængig af handel med udlandet. Den hollandske økonomi har gennem mange år været stabil, og arbejdsløshed og inflation har været beskeden. I 2014 var Hollands bruttonationalprodukt (BNP) på 798,6 milliarder dollars (ca. 5437 milliarder danske kroner). De hollandske havne, særligt Rotterdam, spiller en vigtig rolle som centrum for varetransport mellem Europa og mange oversøiske lande.
Industrien lever overvejende af at forarbejde fødevarer, fremstille kemikalier og elektriske maskiner samt raffinere olie. Landbruget er meget mekaniseret og beskæftiger kun 2 % af arbejdsstyrken. Alligevel kommer ca. 10 % af landets indtjening fra landbruget (heri medregnet industriens forarbejdning af landbrugsprodukter).
Den 1. januar 2002 gik Holland over til at bruge euro som betalingsmiddel sammen med 11 andre EU-lande.
Holland har gennem mange år været en af de førende europæiske nationer til at tiltrække udenlandsk kapital. Samtidig har Holland været blandt de fire største investorer i USA.
I 2007 var der næsten fuld beskæftigelse i Holland, men finanskrisen i 2008 har ramt landet hårdt, og den økonomiske vækst er faldet stærkt.
Den hollandske stat skylder penge til investorer, banker og lignende i både Holland og udlandet. Den offentlige gæld er i 2014 anslået til 69 % af bruttonationalproduktet.
Holland giver også økonomisk bistand til ulande. I 2012 gav Holland 0,7 % af bruttonationalproduktet til ulandsbistand.