TYSK

TYSK _

Lad europas-lande.dk indgå i undervisningen i tysk.

På europas-lande.dk kan du let finde materiale til tyskundervisningen. Læs om Tyskland på både dansk og tysk, og se og lyt til interview og eventyr på tysk. I wiki-værkstedet kan eleverne desuden lave digitale præsentationer på tysk, hvor de for eksempel kombinerer tekst med fotos, video og lydklip.

Læs og lær om Tyskland
Der findes mere end 32 artikler om Tyskland på europas-lande.dk. Eleverne kan derfor let finde de oplysninger, som søger, eller kan bare gå på opdagelser i de mange tekster. Alle tekster ligger på 3 læseniveauer. Det betyder blandt andet, at elever med forskellige læsekompetencer kan arbejde med det samme emne.

Find beskrivelsen af Tyskland her.

Læs om Tyskland – på tysk!
Hele den lette beskrivelse af Tyskland ligger også på tysk. Her er altså rig mulighed for at læse fagtekster på tysk med eleverne. Kniber det med forståelsen, kan eleverne let og hurtigt skifte mellem den dansk og tysk version af den samme tekst.

Find beskrivelsen af Tyskland på tysk her.

Hør sproget talt af elevernes jævnaldrende
På europas-lande.dk kan eleverne se og høre to unge fra Tyskland fortælle om deres dagligdag, familie, skole og fritid. De kan læse et detaljeret interview med hver af de to unge og se en video, hvor de selv fortæller. Videoerne har desuden en dansk voice-over, som kan slås til og fra.

Tag for eksempel udgangspunkt i interviewene med de unge tyskere og brug dem til et emnearbejde om, hvordan det er at være ung i Tyskland. Hvad har eleverne tilfælles, og hvad er anderledes? Lad eventuelt eleverne læse afsnittet om ’Uddannelse’ i beskrivelsen af Tyskland, og brug de informationer til at sammenligne det at være dansk og tysk skoleelev med hinanden.

Se og læs interview med unge fra Tyskland her.

Die Prinzessin auf der Erbse
Hør H.C. Andersens eventyr ’Prinsessen på ærten’ læst op på de forskellige europæiske sprog – også på tysk. Par for eksempel eleverne to og to. Lad dem først læse eventyret op selv. Hør derefter eventyret læst op på sitet. Lad eleverne tjekke hinandens udtale. Hvor rammer de mest forkert? Hvilke ord er sværest at udtale? Og er der ord, som de ikke forstår? – bed dem eventuelt om at lave deres egen tysk-dansk ordbog over de ord, som de ikke forstår i eventyret.

Find ’Prinsessen på ærten’ på tysk her.

Web 2.0 og wiki-værkstedet
Lad eleverne udarbejde spændende digitale præsentationer i wiki-værkstedet – på tysk! Wiki-værkstedet er elevernes eget europas-lande.dk. Her kan de blandt andet:

  • lave digitale plancher
  • præsentere sig selv og der, hvor de kommer fra
  • lave opgaver til hinanden
  • og meget mere.

Alle brugerne kan se de wikier, som eleverne laver – og de kan kommentere dem. Det giver blandt andet eleverne mulighed for at ’rette’ hinandens præsentationer.

Du kan finde wiki-værkstedet her.