Opslagstavlen

Kommunalvalg i klasseværelset _

Der er masser af spændende undervisning i kommunalvalget!
Fra borger til borgmester
Baggrundsmateriale
Rollespil
Undervisningsforløb
Projektopgaven

Der er masser af spændende undervisning i kommunalvalget! _

Den 19. november 2013 afholdes der valg til de danske kommuner og regioner. Kommunalvalget er fyldt med muligheder for spændende undervisning, og den chance vil vi naturligvis ikke lade gå os forbi. I forbindelse med valget søsætter vi derfor en ny aktivitet om den politiske proces, demokrati, kommunale problemstillinger og, selvfølgelig, valg. Aktiviteten kører fra d. 1. oktober til og med d. 30. november 2013.

Kommunalvalg adskiller sig fra folketingsvalg på flere områder. Det fjerne bliver nært; måske kender man kandidaterne personligt, måske vedgår nogle af valgets emner elevernes familie, skole eller fritid. Hver vælger har sine ønsker og meninger, og det skal lokalpolitikerne få til at hænge sammen i en helhed. Tag udgangspunkt i problemstillinger i elevernes egen hverdag og eget lokalområde og brug det til nærværende og vedkommende forløb i dansk, samfundsfag, geografi, historie, matematik med mere.

Nedenfor kan du finde en masse forskellige forslag til, hvordan du kan trække kommunalvalget ind i klasseværelset. Arbejd for eksempel med rollespil, vælgerundersøgelser, plakatanalyse, demokratiet og kommunerne. Brug materialerne, som de er, eller lad dem inspirere dig til at udarbejde dine egne forløb.

Rigtig god fornøjelse.

Fra borger til borgmester _

Det er betydeligt lettere at få indflydelse i lokalpolitik end i nationalpolitik, men hvad gør du, hvis du vil have dine meninger hørt? Og hvad nu hvis du selv vil være med til at bestemme? Kan alle komme i byrådet – og kan du måske endda blive borgmester?

Start jeres forløb om kommunalvalg med at se vores lille film om, hvordan du kan få indflydelse i din kommune, og hvordan du måske en dag selv kan blive borgmester.

relative; padding-bottom:56.25%">

 

Vis eventuelt filmen fælles i klassen på en interaktiv tavle.

Baggrundsmateriale _

Hvad foregår der egentlig i en kommune og i en region? Hvad sker der under et kommunalvalg? Hvad er et politisk parti? Hvad vil det sige at være liberal? Og hvor forskellige er Socialdemokraterne og Venstre egentlig?

Der er hurtigt mange spørgsmål, som melder sig, når man begynder at arbejde med politik og valg. Nogle af spørgsmålene handler om holdninger, og dem må I selv diskutere jer frem til. De faktuelle spørgsmål kan I derimod finde svar på i det baggrundsmateriale, som ligger på europas-lande.dk.

Hvis du vil vide noget om det politiske system i Danmark og om den danske indenrigs- og udenrigspolitik, så læs artiklerne om politik i Danmark. Dem kan du finde her.

Du kan også finde en række forskellige temaer om politik. Læs for eksempel om:

Og husk, at alle tekster findes på tre læseniveauer!

Rollespil _

Hvis I virkelig vil gå i dybden med kommunalvalget, så sæt tiden af til et rollespil. I rollespillet på europas-lande.dk skal I arbejde med det politiske spil og de processer, som foregår under et kommunalvalg. Det betyder, at I skal lave jeres egne vælgerforeninger, I skal stille op til valget, I skal debattere, I skal stemme, og I skal lave et byråd. Samtidig vil pressen løbe rundt og stille spørgsmål, lave research og hver dag udgive en avis om det, der er sket.

Find den fulde beskrivelse af rollespillet og de mange tilhørende materialer her.

Rollespillet er omfattende, og det tager tid. Hvis der ikke er tid nok til at køre hele rollespillet igennem, kan I let korte det ned til et kortere forløb. For eksempel kan I nøjes med en debat eller et valg.

Undervisningsforløb _

I forbindelse med kommunalvalget har vi også udarbejdet forskellige undervisningsforløb. Brug forløbene, som de er, pluk i dem, så de passer til dine behov og din tid, eller bliv inspireret til at udarbejde dine egne forløb.

Arbejd for eksempel med kendskabet til jeres kommune og kombinér eventuelt forløbet med et besøg på kommunen.
Undervisningsforløbet Kender du din kommune? finder du her.

Lav blå bøger over kandidaterne til kommunalvalget og analysér jeres kommunes styrker og svagheder.
Undervisningsforløbet Hvem er hvem i kommunalvalget? finder du her.

Send eleverne ud på gader og stræder og lad dem lave deres egne opinions- eller vælgerundersøgelser. Forløbet kan med fordel laves til et tværfagligt forløb i samfundsfag og matematik.
Undervisningsforløbet Lav vælgerundersøgelser finder du her.

Gå på jagt efter virkemidler og budskaber i de mange valgplakater, som præger gadebilledet i hele valgperioden. Brug eventuelt plakaterne til et tværfagligt forløb i dansk, samfundsfag og billedkunst.
Undervisningsforløbet Valgplakater – lav en billedanalyse finder du her.

Projektopgaven _

Kommunalvalget er et oplagt emne til projektopgaven. Mange af de lokale, aktuelle problemstillinger, som politikerne diskuterer, vil være gode emner for eleverne at gribe fat i og gå mere i dybden med. Valgperioden vil også være et godt tidspunkt at få eksperterne og politikerne i tale, da problemstillingerne har deres fulde opmærksomhed, og fordi det naturligvis er en periode, hvor især politikerne søger opmærksomhed – også selv om de har travlt.

På europas-lande.dk kan du finde en omfattende vejledning til, hvordan man kan gribe projektopgaven an. Der er en lærervejledning, men ellers er resten lavet til eleverne. Hvis eleverne har svært ved litteraturlisten eller problemformuleringen, så lad dem læse artiklerne om netop disse emner. Derudover er der flere forskellige skabeloner, som eleverne kan bruge, når de for eksempel skal lave en tidsplan, en problemformulering og en litteraturliste.

Du kan finde vejledningen til projektopgaven her.