Opslagstavlen

Jul i Europa – med fokus på engelsk og tysk _

Fejr jul i Østrig, skriv breve til gode venner og syng julesange på tysk og engelsk
Skriv breve på engelsk og tysk
Vi holder jul i Østrig
Julesange og karaoke på engelsk og tysk
En journalistisk tilgang til julen
Hvordan holder du jul?

Fejr jul i Østrig, skriv breve til gode venner og syng julesange på tysk og engelsk _

Hvordan holder man jul i de engelsk- og tysksprogede lande i Europa, og hvordan holder du jul? Det er nogle af de spørgsmål, som vi gerne vil have svar på, når vi i årets juleaktivitet sætter fokus på især engelsk- og tyskundervisningen.

Her kan I arbejde med jul i Østrig, skrive breve på tysk og engelsk til gode venner i udlandet og synge med på de klassiske engelske og tyske julesange. Der er selvfølgelig også lidt til dem af jer, som ikke underviser i engelsk og tysk. Arbejd for eksempel med, hvordan I fejrer jul, og hvad man gør i december, hvis man ikke selv holder jul.

Der er en række undervisningsforløb at vælge i mellem. Nogle af dem har vi brugt før, mens andre er helt nye. Brug forløbene, som de er, eller pluk i dem, så de passer til dine behov og din tid – eller lad dem inspirere dig til at udarbejde dine helt egne.

Skriv breve på engelsk og tysk _

Julen er en tid, hvor man husker gamle venner og sender hilsner til nær og fjern. Og har man venner i andre lande, er det en oplagt mulighed for at fortælle om, hvordan man selv holder jul – og måske lære lidt om, hvordan julen foregår andre steder.

Vi har derfor lavet forløb til henholdsvis engelsk- og tyskundervisningen, hvor eleverne skal skrive breve eller e-mail til gode venner i udlandet. Her skal de fortælle lidt om, hvordan de fejrer jul. Brevene skal selvfølgelig skrives på engelsk og tysk.

Du kan finde undervisningsforløbet til engelsk her.

Du kan finde undervisningsforløbet til tysk her.

Vi holder jul i Østrig _

I år drikker vi sød, varm glühwein, mens vi kigger ud over snedækkede bjerge. Der er jul i Østrig, og vi er med. Vi har nemlig fået en fin beskrivelse af, hvordan østrigerne fejrer jul, og selv om der er ligheder, så er der et utal af traditioner, som er meget anderledes end de danske. Beskrivelsen er selvfølgelig skrevet på tysk, og som altid ligger teksten på tre læseniveauer. Begynd med det lette, og kast jer så ud i de sværere niveauer, hvis I har mod på det.

Find beskrivelsen af, hvordan man holder jul i Østrig, her.

Vi har selvfølgelig også lavet forslag til, hvordan I kan arbejde med beskrivelsen i tyskundervisningen. Dem kan du finde her.

Julesange og karaoke på engelsk og tysk _

Syng julen ind med tværfaglige forløb i engelsk og musik eller tysk og musik. Arbejd med nogle af de klassiske engelske og tyske julesange. Oversæt dem, skriv dem om og lad så eleverne lave deres egne versioner. Hvem ville ikke gerne høre en hip-hop-version af We Three Kings eller en rock-version af O Tannenbaum?

Der er også karaoke-videoer til julesangene. Åbn dem på en interaktiv tavle (IWB) og lad så hele klassen synge med.

Du kan finde undervisningsforløb og karaoke til de engelske julesange her.

Du kan finde undervisningsforløb og karaoke til de tyske julesange her.

En journalistisk tilgang til julen _

Lad eleverne tage journalisthatten på i julen. De skal finde på gode historier, og de skal ud at lave interview med folk på gaden.

For eksempel kan eleverne undersøge hvilke julegaver, som er de mest populære, eller hvad folk synes bedst eller mindst om ved julen. Det er kun fantasien, som sætter grænser. Forløbet er også en god indgang til at arbejde med mobiltelefonen i undervisningen og til at få testet wiki-værkstedet på europas-lande.dk.

Find forløbet om jule-journalistik her.

Hvordan holder du jul? _

I december kan man ikke gå nogen steder uden at se julepynt, juletræer, nisser og julemænd overalt. Men hvad betyder julen for jer, og hvordan holder I jul i jeres familier? Nogle af jer holder måske slet ikke jul? Men er det så ikke mærkeligt at se på al den julepynt og hele tiden høre om jul, jul, jul?

Arbejd med jul og andre store religiøse højtider i klassen. Find ud af, hvor mange som fejrer jul, og hvordan de gør det. Gør de det alle sammen ens, eller er der store forskelle? Derefter skal eleverne sammenligne deres jul med den måde, som man fejrer jul i andre kristne religioner. Til sidst skal de sammenligne deres jul med store højtider i andre religioner.

Find forløbet om, hvordan man fejrer jul her.