Der er tre institutioner, som har magten i EU:
- EU-Kommissionen
- EU-Parlamentet
- Ministerrådet.
EU-Kommissionen består af 28 kommissærer og en formand. Der er én kommissær fra hvert land.
Kommissionen står for den daglige ledelse af EU. Det er også Kommissionen, som bestemmer, hvordan EUs penge skal bruges. Hvor mange penge skal EU for eksempel bruge på landbrugsstøtte, nye veje, eller til at beskytte naturen?
Det er også Kommissionen, som laver forslag til nye love, der skal gælde i EU. Kommissionen kan dog ikke vedtage lovene selv. Kommissionen fremlægger deres forslag til nye love, og så skal EU-Parlamentet og Ministerrådet stemme ja eller nej til forslaget.
Medlemmerne af Kommissionen kaldes kommissærer. De har hvert sit område, de skal tage sig af. For eksempel arbejder miljøkommissæren med miljøproblemer i EU.
Landene udpeger deres egen kommissær. Kommissæren er dog IKKE repræsentant for sit eget land, og han eller hun må ikke tage særlige hensyn til sit eget land.
EU-Parlamentet består af politikere fra EU-landene. Der er valg til EU-Parlamentet hvert 5. år. Parlamentet har i alt 751 medlemmer. Medlemmerne kaldes MEP’er. De største lande har flest MEP’er, og de små lande har færrest.
EU-Parlamentet skal godkende EUs årlige budget. Det vil sige, at det skal godkende, hvad EUs penge skal bruges til. EU-Parlamentet vælger også EU-Kommissionens formand og godkender, hvem der skal være kommissærer.
Parlamentets vigtigste opgave er dog at stemme ja eller nej til EU-Kommissionens lovforslag. MEP’erne læser forslagene igennem. De diskuterer med hinanden og finder selv flere oplysninger om emnet, inden de stemmer. Man kan sige, at EU-Parlamentets opgave er at holde øje med EU-Kommissionens arbejde.
I Ministerrådet mødes ministre fra alle EU-landene for at vedtage love og træffe beslutninger. Der er forskelligt, hvilke ministre der er med til møderne. Hvis Ministerrådet for eksempel skal diskutere landbrug, så deltager alle landbrugsministrene.
En lov kan kun vedtages, hvis både EU-Parlamentet og Ministerrådet stemmer ja til den.