Fakta
Statsoverhoved Dronning Margrethe 2.
Regeringsleder Múte Bourup Egede
Hovedstad Nuuk
Areal 2.176.600 Km²
Indbyggere 57,56 tusind
Sprog
Grønlandsk100,00%
Religioner
Kristne95,00%
Andre5,00%
Valuta Danske kroner
EU medlemsskab Nej
BNP 1,91 mia. euro
BNP pr. indbygger 33.215,20 euro

 

Indledning _

Grønland er verdens største ø

Egentlig hører Grønland til Nordamerika, men er øen også en del af det danske rigsfællesskab.

Grønland ligger kun 740 kilometer syd for Nordpolen. Det har areal på 2.176.600 kvadratkilometer. Det betyder, at Grønland er verdens største ø.
Omkring 80 % af Grønland er dækket af en tyk iskappe. Iskappen kaldes for indlandsisen. Det er kun langs kysten, at der ikke er is. Her er der fjelde og klipper, fjeldmark, heder og græsområder. Kysten har dybe fjorde og masser af små klippeøer. Mange af de grønlandske bjerge er næsten helt dækket af indlandsisen. Det er kun de højeste bjergtoppe, som stikker frem fra isen. Det gør Grønlands højeste punkt også. Det er Gunnbjørn Fjeld, som er 3693 meter højt.

Egentlig hører Grønland til Nordamerika. Landets nærmeste nabo er da også Canada. I Nares-strædet i Nordvestgrønland er der faktisk kun 26 kilometer mellem Grønland og Ellesmere Island i Canada.
Da Grønland er en ø, er landet omgivet af hav. Det er:

  • Atlanterhavet
  • Grønlandshavet
  • Ishavet
  • Davisstrædet
  • Baffinbugten.

Grønlands oprindelige befolkning indvandrede til Grønland fra Canadas omkring 1000 f. Kr. Grønlænderne kalder sig selv for inuitter. Den grønlandske befolkning er ret ens. Der er dog også mennesker fra andre lande. De fleste er danskere.

Indtil 1953 var Grønland en dansk koloni. I dag har Grønland selvstyre, men er stadigvæk en del af det danske rigsfællesskab. Danmarks dronning er også Grønlands overhoved. Dronningen har ingen magt. Grønland er et demokrati med et parlament, som hedder landstinget. Der sidder også to grønlændere i det danske folketing.

Grønland blev medlem af EF i 1973. Men i 1985 meldte Grønland sig ud af EF igen.

Grønland tjener flest penge på fiskeindustrien. Derudover har Grønland forskellige råstoffer. I Grønlands undergrund er der for eksempel mange mineraler og bjergarter. Der er måske også olie. I dag er der ingen, som udnytter råstofferne i undergrunden.
Derfor er Grønland afhængig af penge fra Danmark. Pengene kaldes også for bloktilskud. I dag er bloktilskuddet på ca. 3 milliarder kroner om året.