Den danske regering har ansvaret for Grønlands udenrigspolitik
Grønlands udenrigspolitik er især orienteret mod USA og de arktiske områder.
Grønland har været beboet af mennesker siden 2500 f. Kr., men landet var i århundreder meget isoleret og sparsomt befolket. Kontakten med andre lande bestod udelukkende i, at der med mellemrum indvandrede mennesker fra Canada til Grønland.
I 982 kom storbonden og vikingen Erik den Røde til landet, og her grundlagde han en koloni af nordboere. I 1261 underkastede nordboerne sig frivilligt den norske konge. De gik ind på at betale skat til ham, mod at han til gengæld sørgede for, at der med mellemrum kom handelsskibe til Grønland med fødevarer og andre varer.
I 1600-tallet blomstrede hvalfangsten i havene omkring Grønland, og interessen for grønlandske varer blev større. Også fra Danmark, som i mellemtiden havde fået Grønland under sin trone. I 1776 fik Den Kongelige Grønlandske Handel monopol på al handel i Grønland. Det førte til flere blodige sammenstød mellem danske og hollandske skibe, indtil hollænderne valgte at respektere det danske monopol. Monopolet blev opretholdt indtil 1950. I al den tid var Grønland næsten helt lukket for omverdenen.
Under 2. verdenskrig var Grønland totalt afskåret fra Danmark, da tyske ubåde beskød de handelsskibe, som transporterede varer til og fra Grønland. USA sørgede imidlertid for at sende forsyninger til Grønland – mod til gengæld at kunne købe grønlandsk kryolit, som blev brugt i krigsindustrien. Hermed var Grønland for første gang nogensinde indblandet i en egentlig krig.
I 1951 indgik USA og Danmark en aftale, som skulle erstatte Grønlandstraktaten fra 1941. Den nye aftale gav USA lov til at oprette militære baser på Grønland. Den bedst kendte er Thule Air Base – et stort forsvarsanlæg i Thule. Thule Air Base skulle oprindeligt støtte USA’s langtrækkende bombeoperationer. Senere byggede man verdens største radaranlæg, som først og fremmest skulle advare amerikanerne om eventuelle sovjetiske atomangreb.
Siden NATO blev oprettet i 1949, har Danmark ikke tilladt atomvåben på dansk jord. I 1968 styrtede et amerikansk bombefly – lastet med atomvåben – ned tæt på Thule Air Base. Flere hundreder danske arbejdere fra basen var med til at rydde op efter ulykken. Flere år senere blev mange af disse Thulearbejdere syge. Mistanken blev snart rettet mod den radioaktive stråling, som de syge havde været udsat for under oprydningsarbejdet. I 1995 kom det frem, at USA havde oplagret atomvåben i Grønland fra 1958 til 1965. Dette var i klar modstrid med dansk politik – men var foregået med den daværende statsminister H.C. Hansens accept.