Vejen mod selvstyre er ikke let
Der er store sociale problemer i Grønland.
Indtil 1900-tallet havde Grønland været et fangersamfund. Nu udviklede landet sig til et moderne industrisamfund. Grønland blev meget rigere, men landet fik også store sociale problemer.
I 1920’erne blev det varmere i Grønland. Det betød, at havet pludselig begyndte at vrimle med torsk. Til gengæld forsvandt sælerne.
Grønlænderne begyndte at fiske torsk, og det var en god forretning. De tjente nemlig mange flere penge på at sælge saltet torsk til Sydeuropa, end de havde gjort på at sælge spæk og sælskind.
I 1950’erne og 1960’erne gjorde den danske stat meget for at modernisere Grønland. Der blev bygget nye og bedre boliger, og sundhedsvæsenet blev forbedret. I de større byer blev der også bygget skoler, havne og fiskefabrikker. Mange folk fra bygderne flyttede derfor ind til byerne for at arbejde.
Men grønlænderne havde svært ved at vænne sig til den nye måde at leve på. Når man arbejder på en fabrik, skal man for eksempel møde til tiden. Men fangerne var vant til at bestemme al ting selv. Derfor var fabrikkerne og byerne lidt af et chok for mange grønlandske mænd.
Der kom også mange danske håndværkere, læger og lærere til Grønland. Der manglede nemlig håndværkere, læger og lærere i Grønland. Men det betød, at grønlænderne følte sig udenfor. Danskerne var jo bedre uddannede end grønlænderne, og de fik mere i løn.
Det varede ikke længe, før Grønland fik store problemer med blandt andet alkoholmisbrug, mord og selvmord.