Plantelivet i Grønland
Mosser og laver dominerer Grønlands planteliv.
Grønland hører naturgeografisk til Nordamerika. Alligevel kommer mange af Grønlands plantearter fra Europa. Herfra er de indvandret efter den sidste istid for 10.000-12.000 år siden. Enkelte plantearter er indvandret fra Amerika, hvoraf en af dem, storblomstret gederams, er Grønlands nationalblomst. På grønlandsk kaldes storblomstret gederams for niviarsiaq, som direkte oversat betyder ”ungmøen”. Den smukke plante med de lyserøde blomster vokser vildt i store områder af Grønland, og planten er et kontrastfyldt farveindslag i den ellers barske natur.
Grønland er et kæmpestort land, hvor planternes livsbetingelser varierer meget fra område til område. De vigtigste faktorer for planternes udbredelse er temperatur, vindforhold, nedbør, jordbundsforhold samt konkurrencen med allerede etablerede planter om plads, næring og lys.
Der findes omkring 520 forskellige arter af højere planter i Grønland. Til de højere planter hører karsporeplanterne, som blandt andet omfatter padderokker og bregner, og frøplanterne, som blandt andet omfatter blomsterplanter. Sydgrønland har mange flere forskellige plantearter end længere nordpå, og planterne er generelt større sydpå. Til gengæld findes der en række højarktiske plantearter i Nordgrønland, som slet ikke findes sydpå.
Foruden de højere planter findes der også mosser og laver.
Den mest udbredte plantegruppe i Grønland er laverne, hvoraf der findes ca. 950 arter. Laver er egentlig dobbeltorganismer. De er nemlig både svampe og alger. Laver tåler udtørring og meget lave temperaturer, og de findes stort set overalt – på jorden, på klipper, sten og på andre planter.
Der findes ca. 1100 mosarter i Grønland, og mosserne er ligeså dominerende i det grønlandske landskab som laverne. De små mosplanter kan dække kæmpestore områder. Krat, heder og snelejer er ofte dækket af et tykt lag mos, og i Sydgrønland er alle kær og moser domineret af forskellige arter af tørvemos. Mos gror også på klippeblokke, stejle klippevægge, mørke klipperevner, ved vandfald og stride elve samt på fjeldtoppe, som kun er snefri i kort perioder af året.
Grønland har 32 endemiske plantearter. Det vil sige plantearter, som kun findes i Grønland og ingen andre steder i verden. Til de sjældne endemiske arter hører langes rørhvene, polunins rørhvene, clavering-potentil, grønlandsk blåøje og rosenkrantz´s annelgræs.