Det grønlandske landskab
85 % af Grønlands areal er dækket af indlandsisen.
Grønland er verdens største ø med et samlet areal på 2.166.086 kvadratkilometer. Geografisk hører Grønland til Nordamerika, og landets nærmeste nabo er Canada. På det smalleste sted, Nares-strædet i Nordvestgrønland, er der kun 26 kilometer mellem Grønland og Canada. Grønland er omgivet af Atlanterhavet, Grønlandshavet og Ishavet samt Davisstrædet og Baffinbugten.
Grønlands nordligste punkt er de to små skær Kaffeklubben Ø og Oodaaq-øen (Odaap qeqertaa), som ligger lidt nord for Kap Morris Jessup. Officielt regner man dog Kap Morris Jessup som Grønlands nordligste punkt. Kap Morris Jessup ligger på 83 grader 40,5 minutter nordlig bredde. Herfra er afstanden til Nordpolen kun lidt over 700 kilometer. Det sydligste punkt er Kap Farvel, som ligger på 59 grader 46 minutter nordlig bredde. Kap Farvel ligger på højde med Oslo i Norge og kun et par hundrede kilometer nordligere end Skagen i Danmark. Grønlands vestligste punkt er Kap Alexander, mens det østligste punkt er Nordøstrundingen. Den største afstand mellem Nord- og Sydgrønland er 2670 kilometer, mens øens største bredde er 1050 kilometer.
Grønlands kystlinje er ikke mindre end 44.087 kilometer lang. Til sammenligning er Jordens omkreds ”kun” 39.960 kilometer. Den lange kystlinje skyldes både landets størrelse og en kraftigt indskåren skærgårdskyst med dybe fjorde og utallige små klippeøer.
Langt størstedelen af Grønlands areal er dækket af is. Indlandsisen ligger som et stort skjold og dækker 85 % af Grønlands areal. De isfrie områder langs kysten dækker et areal på ca. 400.000 kvadratkilometer. Disse isfrie områder består hovedsageligt af fjeld og klippe, fjeldmark, heder og græsområder. Egentlig skov er der ikke, men i det sydligste Grønland kan man finde dunbirk, som kan nå en højde på 9-10 meter. De fleste træer er dog forkrøblede og under 4 meter høje.