Grønland har arktisk klima
Havstrømmene og indlandsisen har stor betydning for klimaet i Grønland.
Hele Grønland ligger i den arktiske klimazone, hvilket betyder, at gennemsnitstemperaturen for den varmeste måned ikke overstiger 10 grader. Klimaet er dog ikke ens i Grønland, men spænder over betydelige variationer fra nord til syd og fra kyst til indland.
Havet har stor indflydelse på klimaet i Grønland. Havets vandmasser varmes kun langsomt op af solen. Tilsvarende tager det også lang tid for havet at afgive sin varme igen. Det åbne hav virker derfor afkølende på luften om sommeren, mens det i vinterperioden virker opvarmende. Derfor er vintrene milde og somrene kølige langs kysten i det sydlige Grønland, mens kysten nord for det isfrie område har kølige somre og kolde vintre. Forskellen mellem vinter- og sommertemperaturer vil desuden øges, jo længere man bevæger sig ind i landet. Der er ofte store temperaturforskelle fra yderkysternes fugtige og nedbørsrige klima til klimaet i bunden af de lange og meget nedbørsfattige vestgrønlandske fjorde.
Grønlands klima styres hovedsageligt af fire faktorer: solindstrålingen, indlandsisen, samspillet mellem forskellige havstrømme og beliggenheden af polarfronten, som er grænsen mellem de arktiske og subtropiske luftmasser.
Indlandsisen, som dækker 85 % af Grønlands areal, reflekterer næsten al solindstråling. Hele 90 % af solindstrålingen og dermed også solvarmen kastes tilbage. Det betyder, at indlandsisen virker som et stort kuldedepot, der er med til at holde klimaet koldt.
Også de to havstrømme Golfstrømmen og Polarstrømmen påvirker Grønlands klima.
Golfstrømmen er en lun havstrøm, som er smal og løber med en anseelig fart. Visse steder løber den med en hastighed på 4-5 knob, hvilket er knapt 10 km i timen. Golfstrømmen begynder sit løb i Mellemamerika, derefter løber den op langs USA´s østkyst, hvor den tvinges østover af den kolde Labradorstrøm for til sidst at ende ved den norske vestkyst. En gren af Golfstrømmen, Irmingerstrømmen, bøjer af og løber vest om Island op mod Sydgrønlands østkyst. Varmen fra Golfstrømmen er med til at hæve temperaturen langs kysten.
Den anden strøm, Polarstrømmen, har sin oprindelse i Polarhavet. Det er en iskold havstrøm, der løber ned langs Grønlands østkyst. Langs østkysten giver Polarstrømmen først og fremmest kølige somre.
I Danmarksstrædet, der ligger mellem Island og Grønland, forenes Polarstrømmen og Irmingerstrømmen, hvorved der opstår en forholdsvis tempereret strøm. Denne strøm runder Grønlands sydspids, hvorefter den løber op langs vestkysten af Grønland og er årsag til et relativt mildt klima med isfrie områder næsten hele året.