Det meste af Grønland er dækket af is. Det kan derfor være svært at se, hvordan Grønlands landskab er dannet. Men ude ved kysten er der ikke is, og det er her, at man lettest kan studere geologien.
Den sidste istid sluttede for 12.000-14.000 år siden. Dengang var Grønland fuldstændig dækket af is. Isen fra den sidste istid har formet meget af det grønlandske landskab. I hvert fald det, som ikke stadig er skjult af indlandsisen.
Isen har blandt andet:
- skabt dybe dale og fjorde
- slebet og poleret klippegrunden.
Dale, bjerge, bakker og lignende kalder man for geologiske dannelser. Mange af de meget gamle geologiske dannelser kan man stadig se i Grønland. Nogle af de mest karakteristiske er:
Basaltfjelde
Basaltfjelde er resterne af gamle vulkaner. De er dannet af vulkanudbrud. Lavaen er flydt ud over store områder. Da den størknede, blev den til basaltfjelde. Man kan blandt andet se basaltfjelde på øen Disko i Vestgrønland og på Blossevillekysten i Østgrønland. I dag er der ikke aktive vulkaner i Grønland.
Nunatakker
Nunatakker er fjelde, som stikker frem fra indlandsisen. Nogle steder er indlandsisen over 3 kilometer tyk. Derfor er nunatakker faktisk toppene af store bjerge.
Cirkusdale
Cirkusdale er grydeformede dale i fjeldene. Cirkusdalene er dannet af frostsprængninger. Frostsprængninger sker, fordi vand løber ind i revner og sprækker i fjeldet. Når vandet fryser, så udvider det sig. Det kan være så voldsomt, at store klipper nærmest bliver sprængt ud af fjeldet. Med tiden laver frostsprængningerne de dale, som man kalder for cirkusdale.
Skurestriber
En stor gletsjer består ikke kun af is. På sin vej opsamler den sten, grus og klippestykker. Stenene, gruset og klippestykkerne virker som meget groft sandpapir. De sliber på de klipper og fjeld, som gletsjeren glider hen over. Når isen er væk, kan man derfor se ridser og furer i klipperne. Ridserne og furerne kaldes skurestriber. På skurestriberne kan man se, hvilken retning isen har bevæget sig.
Varme kilder
Der er over 2000 varme kilder i Grønland. De fleste ligger på øen Disko ved Vestgrønlands kyst. De fleste varme kilder i Grønland er faktisk ikke særligt varme. Men de er varmere end omgivelserne. Langt de fleste kilder er kun 0-18,5 grader varme. Den varmeste kilde er 38 grader varm og ligger på den lille ø Uunartoq i Sydgrønland.
Blokmarker
Mange steder i Grønland ligger der store klippestykker og klippeblokke. De steder, hvor der er mange, kalder man for blokmarker. Blokmarkerne ser ud, som om en eller anden har kastet blokke og klippestykker ud, som om de var terninger. I virkeligheden er det is og smeltevand, som har ført de store klippeblokke med sig og lagt dem på markerne.