Det meste af Grønland er dækket af enorme ismasser. Effekterne af de geologiske processer kan derfor stort set kun iagttages i det isfrie bælte langs den grønlandske kyst.
Under den sidste istid, som sluttede for 12-14.000 år siden, var Grønland fuldstændig dækket af is. Det er først og fremmest de store gletsjere fra den sidste istid, som har formet overfladen af det isfrie Grønland, man kan se i dag. Gletsjerne har blandt andet dannet de dybe U-formede dale og fjorde, samtidig med at isen har slebet og poleret klippegrunden. Det kolde og barske klima har hæmmet plantevæksten og mindsket forvitringen af bjergene. Det har skabt enestående muligheder for at iagttage og undersøge Grønlands geologiske dannelser, som ellers ville være groet til eller forvitret bort. Nogle af de mest karakteristiske dannelser er:
Basaltfjelde
Basaltfjelde er dannet ved vulkanudbrud, hvor lavaen er flydt ud over store områder og har dannet tykke skorper af magma. Basalt er den mest almindelige bjergart på Jordens overflade. Basaltfjelde kan blandt andet ses på øen Disko i Vestgrønland samt i Østgrønland på Blossevillekysten. I dag er der ikke længere vulkansk aktivitet på Grønland.
Nunatakker
Nunatakker er fjelde, der stikker op gennem indlandsisen. Da indlandsisen visse steder er over 3 kilometer tyk, er nunatakkerne faktisk toppene af store bjerge, som titter op gennem isen. Toppene er meget forrevne, fordi de gennem tusinder af år har været udsat for frostsprængninger.
Cirkusdale
Cirkusdale er grydeformede dale i fjeldene. De er normalt sidedale til større dale. Cirkusdalene ligger oftest højere end hoveddalene, og områderne, som de ligger i, er som regel rige på små bræer. Cirkusdalene er dannet ved frostsprængninger, som har forvitret bjergarterne og skabt dale. Frostsprængninger opstår ved, at vand i en tøvejrsperiode løber ind i fjeldets revner og sprækker. Når vandet senere fryser, udvider det sig. Udvidelserne kan være så kraftige, at selv store klippeblokke kan blive presset ud af fjeldet.
Skurestriber
En stor gletsjer består ikke bare af is. På sin vej har den opsamlet sten og klipper, der nu sidder fast og føres frem og tilbage med isen. På grund af det enorme tryk fra den kilometertykke is, virker sten og klippeblokke som meget groft sandpapir, som sliber på klipper og grundfjeld. Resultatet af slibningen kan ses som ridser og furer i klippegrundens overflade. Ridserne og furerne kaldes skurestriber, og de viser, i hvilken retning isen har bevæget sig.
Varme kilder
Grønland har i dag over 2000 varme kilder. De fleste ligger på øen Disko ud for Vestgrønlands kyst ved Ilulissat. De fleste varme kilder i Grønland er dog ikke særligt varme, men de er trods alt varmere end omgivelserne. Hovedparten er kun mellem 0 og 18,5 graders varme. Den varmeste kilde har en temperatur på 38 grader og ligger på den lille ø Uunartoq nær Nanortalik i Sydgrønland.
Blokmarker
Store områder i Grønland er dækket af store klippestykker og klippeblokke, som tilsammen danner de såkaldte blokmarker. Blokmarkerne ser ud, som om en eller anden helt tilfældigt har kastet blokke og klippestykker ud over et område. Præcis som når man kaster terninger. Det er imidlertid isen eller det voldsomt strømmende smeltevand, der har ført de store klippeblokke med sig og efterladt dem på smeltevandssletterne. Her ligger de nu og forvitrer langsomt på grund af stadige frostsprængninger.