De globale klimaændringer rammer Grønland hårdt
Klimaændringerne vil ændre Grønlands natur voldsomt.
Inden for de sidste ca. 100 år er temperaturen på Jorden steget med 0,74 grader. Det lyder måske ikke af meget, men det har store konsekvenser for naturen. For eksempel bliver ørkenen i Afrika større og større. Og i havene er vandstanden allerede steget lidt.
Konsekvenserne vil blive særlig store i den arktiske zone. Det gælder også for Grønland.
I dag regner de fleste med, at klimaændringerne er skabt af mennesker.
Det er blevet varmere, fordi der er for mange drivhusgasser i Jordens atmosfære.
Drivhusgasserne lægger sig som en dyne omkring Jorden. De sørger for, at den varme, som kommer fra Jorden, ikke kan slippe fri. Uden drivhusgasserne ville Jorden være meget kold.
Men der er kommet mere og mere drivhusgas i atmosfæren. Det betyder, at Jorden er blevet bedre til at holde på varmen. Og derfor stiger temperaturen.
Drivhusgasserne kommer fra menneskets udledning af kuldioxid (CO2), metan (CH4), lattergas (N2O) og forskellige andre gasser. Den vigtigste drivhusgas er CO2. Den er skyld i mere end halvdelen af den drivhuseffekt, som er skabt af mennesker.
Forskerne arbejder med såkaldte klimamodeller. Klimamodellerne giver et bud på, hvordan fremtidens klima kommer til at se ud.
Klimamodellerne fortæller, at Grønland vil blive varmere og mere våd.
Om 100 år vil:
- temperaturen i Sydgrønland i gennemsnit stige ca. 2 grader – mest om vinteren
- temperaturen i Nordgrønland i gennemsnit stige 6-8 om vinteren, men kun lidt om sommeren
- der falde 10-50 % mere regn. Der vil falde mest regn i Nordgrønland. I Sydgrønland vil det regne lige så meget som i dag.