Grønland blev lukket for omverdenen
Den Kongelige Grønlandske Handel fik monopol på handlen, og Grønland fik sin første større lov.
I 1776 fik Den Kongelige Grønlandske Handel (KGH) monopol på al handel i Grønland. Nu blev det forbudt for private og folk fra udlandet at rejse til Grønland. Samtidig blev det forbudt for grønlænderne at sejle ud på havet og handle med fremmede søfolk. Dette blev begrundet med, at man ville undgå, at grønlænderne blev udsat for dårlig påvirkning fra de fremmede – såsom spiritus og sygdomme. Økonomiske hensyn har dog også spillet en vigtig rolle; man ville gerne selv købe grønlændernes varer.
I praksis var det svært at håndhæve forbuddet. Tidligt på foråret ankom de fremmede hvalfangere og handlede med grønlændere. På dette tidspunkt havde danskerne endnu ikke fået sine både ud af havnene. Et dansk krigsskib blev et par gange sendt af sted for at afskrække hollænderne, og i 1739 måtte fire hollandske skibe overgive sig efter voldsom beskydning. Hollænderne trak sig imidlertid først væk fra Grønland efter en voldsom skibskatastrofe i 1777, hvor 25 fangstskibe blev knust i drivisen, og størstedelen af mandskabet omkom.
Den Kongelige Grønlandske Handel havde monopol på handelen helt frem til 1950. I al den tid var Grønland i vid udstrækning lukket for omverdenen.