Man kan ikke tage alle uddannelser i Grønland
Det grønlandske skole- og uddannelsessystem er baseret på det danske. I disse år er systemet dog under forandring for at tilgodese grønlandske forhold.
Der er 9 års undervisningspligt i Grønland, hvilket betyder, at alle grønlændere skal have undervisning i 9 år. Ligesom i Danmark er der derimod ikke skolepligt. Undervisning kan derfor foregå andre steder end i en skole.
Det grønlandske skolesystem ligner det danske meget. Uddannelsessystemet kan i store træk deles op i fem niveauer:
- forskole
- grundskole
- almen eller udvidet linje
- ungdomsuddannelser
- videregående uddannelser.
Forskolen varer et år og kan sammenlignes med de danske børnehaveklasser. Grundskolen varer 8 år. Efter de obligatoriske 9 års undervisning er der mulighed for at vælge mellem en almen linje eller en udvidet linje. Dette forløb er toårigt og svarer til 10. og 11. klasse.
Den almene linje retter sig mod erhvervsuddannelserne, mens den udvidede retter sig mod en gymnasial uddannelse. Eleven vælger sammen med sine forældre og skolen, hvilken linje han eller hun skal gå på. Skolen har ret til at udtale sig, men i den sidste ende bestemmer forældrene selv, hvilken linje deres barn kan tage.
Den grønlandske folkeskole har ca. 8.500 elever fordelt på 24 byskoler og ca. 60 bygdeskoler. Hjemmestyret har haft ansvaret for skolerne siden 1980. Det officielle undervisningssprog er grønlandsk med dansk som vigtigste fremmedsprog.
Grønland har tre gymnasier, som efter bestået eksamen giver adgang til Grønlands Seminarium, Grønlands Universitet (Ilisimatusarfik) eller de højere læreanstalter i Danmark.
De højeste uddannelsesniveauer i Grønland svarer til de danske, hvilket vil sige en kandidatgrad eller Phd-grad. Disse grader opnås normalt efter studie på et universitet.
Det er gratis at gå i skole i Grønland og efterfølgende videreuddanne sig. I 2006 åbnede Grønlands første private skole, Nuuk Internationale Friskole, som er en heldagsskole. Her skal forældrene betale for børnenes undervisning.
Grønland har i disse år et stort problem med at finde uddannede lærere til de grønlandske folkeskoler. I skoleåret 2010-2011 var der 1144 lærere i de grønlandske skoler, men der er behov for flere. På nogle skoler er kun halvdelen af lærerstillingerne besat.