Træk folketingsvalget ind i klasseværelset _


Den 27. maj 2015 udskrev statsminister Helle Thorning-Schmidt folketingsvalg, som afholdes 18. juni.
Brug folketingsvalget som udgangspunkt for at arbejde med politik og demokrati i klassen. Vi har udarbejdet et stort materiale med alt fra ideologier og politiske partier til rollespil, som I kan arbejde med op til valget.

Materialet henvender sig primært til samfundsfag, men der er også gode muligheder for at inddrage fag som historie, dansk og billedkunst.
Hele materialet Folketingsvalg 2015 kan du hente her.

Webquest i folketingsvalget

I en webquest skal eleverne bruge internettets resurser til at løse en opgave. Til Folketingsvalg 2015 har vi lavet to webquest: én om lobbyisme (hvordan påvirker man politikerne, så ens egen mærkesag får mere vægt og opmærksomhed) og én om at forhandle sig frem til en regering (hvordan foregår det, når man skal samarbejde med partier, som ikke er enige med ens eget parti?).
Find webquesten ”Få indflydelse på debatten” her.
Find webquesten ”Kan du danne regering?” her.

Rollespil

Omdan klassen til et folketingsvalg: med politiske partier, presse, valgtilforordnede og endda en dronning til dronningerunden! I aktiviteten ”Rollespil om folketingsvalg” skal eleverne føre valgkamp, afholde debatmøder, sætte deres kryds og danne regering. Det hele bliver naturligvis dækket af en sensationshungrende flok journalister!
Find ”Rollespil om folketingsvalg” her.

Kend din politiker

Ved du hvad politikerne hedder, og hvad de står for? I forløbet ”Hvem er hvem i folketingsvalget” undersøger eleverne, hvad politikerne står for – fx hvad han eller hun mener, er de største trusler mod samfundet, og hvad vi skal gøre ved det. Eleven skal blandt andet lave en ”Blå bog” om en politiker efter eget valg.
Find forløbet ”Hvem er hvem i folketingsvalget” her.

Få styr på begreberne

Hvad er det nu lige, liberalisme betyder?” Man får meget mere ud af den politiske debat, hvis man har styr på, hvad de forskellige ideologier handler om, og hvad de politiske partier står for. Og hvordan foregår arbejdet i Folketinget? Vi har derfor udarbejdet et stort baggrundsmateriale om ideologier, politiske partier og Folketinget, som eleverne kan dykke ned i.
Læs om politiske ideologier.
Læs om politiske partier.
Læs om Folketinget.


God valgkamp!